Zimní olympiáda dětí a mládeže 2016

Olympiáda byla zahájena nástupem výprav na plochu, olympijským ohněm a olympijským slibem. Vlajkonošem Kraje Vysočina byl hokejový mistr světa Viktor Ujčík. Na olympiádě soutěžilo 1040 sportovců v deseti zimních sportech. Mohli jsme sledovat akrobatické lyžování, alpské disciplíny, běžecké disciplíny, biatlon, disko dance, krasobruslení, lední hokej, rychlobruslení, snowboarding a šachy. A obdobně jako na „velké“ olympiádě i zde se všichni účastníci snažili přinést co největší počet bodů pro svůj kraj do bodování krajů.

Šachisté soutěžili ve čtyřech věkových kategoriích a z výsledků byly vygenerovány výsledky v soutěži družstev. Každý kraj nominoval do každé kategorie jednoho hráče. V turnaji nejmladších žáků startovali hráči ročníku 2005 a mladší. Kraj Vysočina reprezentoval Rudolf Jun z TJ Chotěboř.  V turnaji mladších žáků soutěžili hráči ročníku 2003 a mladší. Nás reprezentoval Tomáš Vokoun z TJ Žďár nad Sázavou. V turnaji starších chlapců bojovali kluci z ročníku 2000 a mladší. Vysočinu zde zastupoval Jiří Sedlák z TJ Humpolec. Čtvrtou kategorií byl turnaj dívek, ve kterém nás reprezentovala Šárka Volanínová z ŠK Světlá nad Sázavou. Trenérem a vedoucím výpravy byl Zdeněk Fiala. Náš tým ještě doplnila Tomášova maminka, která nás celý týden podporovala.


Šachový turnaj probíhal v Městském divadle v Chomutově, kde jsme též mohli sledovat soutěže v disko dance. Chomutovské Městské divadlo bylo olympijským domem a hezky se v něm prezentovala Střední gastronomická škola. Bydleli jsme asi 15 km od Chomutova v krásném hotelu Inge. Každý den ráno nás odvážely autobusy a vraceli jsme se večer. Na hotelu jsme se mohli odreagovat na bowlingu či u ping pongu. Program jsme měli nabitý, a proto jsme se dostali pouze na hokej. Návštěvu jiného sportu jsme nestíhali. Hráli jsme švýcarským systémem na 7 kol. Každý hráč měl 45 minut na partii plus 30 sekund na tah. Všechny partie byly přenášeny on-line, takže dění sledovali nejen diváci v Chomutově, ale i šachoví příznivci doma u svých monitorů.

Ruda Jun byl šestý nasazený v turnaji nejmladších chlapců, ale většinu turnaje odehrál na prvních stolech a porazil i vítěze turnaje Petra Gnojka z Moravskoslezského kraje. Před posledním kole patřila Rudovi třetí příčka. V posledním kole Ruda statečně bojoval o zlatou medaili. Bohužel prohrál a zbyla na něj jen pomyslná bramborová medaile.

Tomáš Vokoun startoval ve vyšší věkové kategorii, protože mezi nejmladšími chlapci nás reprezentoval Ruda. Přestože to byla pro Tomáše první akce republikové úrovně, starších hráčů se nezalekl a podal dobrý výkon. Tomáš uhrál dva body a dělil 12. až 14. místo. Tomáš zde mimo jiné získal hodně cenných zkušeností, které jistě zužitkuje.

Jirka Sedlák byl nasazený jako jedenáctý v nejsilnější kategorii chlapců. Jirka zde bojoval se silnou konkurencí a také s nestandardním časovým tempem, díky kterému silnější hráči často přecházeli ze zahájení přímo do časovky. Jirka získal 3 body a umístil se na 10. příčce. Jirka si tak polepšil o jedno místo oproti nasazení.

Šárka Volanínová byla šestá nasazená v turnaji dívek. Šárka měla výborný start do turnaje, a tak většinu turnaje odehrála na předních šachovnicích. Před posledním kole byla Šárka na třetím místě a v poslední partii bojovala o nejcennější kov. Šárka bohužel prohrála a prohra ji odsunula na 6. místo.


V soutěži družstev se sčítaly body jednotlivců a přičítaly se bonusy za umístění v pořadí jednotlivců. Rozdíl mezi pátým a desátým týmem v pořadí byl minimální. V posledním kole nám stačilo získat jeden půlbod v partii dívek či nejmladších chlapců a posunuli bychom se na nádherné 5. místo. V soutěži družstev jsme získali 17,5 bodu a obsadili solidní 9. místo. Za námi skončil Jihočeský kraj, Zlínský kraj, Karlovarský kraj, Olomoucký kraj a Liberecký kraj.

Ve čtvrtek večer byla Zimní olympiáda dětí a mládeže 2016 slavnostně zakončena. Kraj Vysočina reprezentovali na ploše naši mladí šachisté a v roli vlajkonoše vystřídal Viktora Ujčíka Jirka Sedlák. V absolutním pořadí získal Kraj Vysočina 140 bodů a obsadil 10. místo. My jsme rádi, že se naši šachisté v silné konkurenci neztratili a přidali cenných 12 bodů. Přestože jsme v posledním kole nevybojovali medaile, hodnotíme vystoupení našich šachových talentů jako úspěšné.

Závěrem bych chtěl poděkovat všem členům naší výpravy za šachové výkony i dobrou reprezentaci Kraje Vysočina. Poděkování patří i pořadatelům za zajištění krásné sportovní akce. Všichni účastníci si odváží hezké vzpomínky a motivaci do další práce. Děkujeme také Kraji Vysočina za zajištění dobrých podmínek pro účast na olympiádě a za trvalou podporu šachů a KCTM.

 

Ing. Zdeněk Fiala, vedoucí výpravy šachy


 

Fotogalerie:

https://picasaweb.google.com/115085634347738786411/OlympiadaDetiAMladeze2016

 

Výsledky:

http://chess-results.com/tnr195670.aspx?lan=5&art=1&rd=7&turdet=YES&wi=821

 

Výsledky družstev:

http://odm.olympic.cz/tisk/vysledkova-listina/1295

 

Zimní olympiáda:

http://odm.olympic.cz/2016

 

Napsat komentář